bel inteira advies

    Veel gestelde vragen

    Corona en verzekeringen

    Mijn bedrijf loopt inkomsten mis door het coronavirus. Kan ik een beroep doen op een verzekering?

    Nee, dit is bedrijfsschade en dat risico wordt alleen gedekt door bedrijfsschadeverzekeringen als er sprake is van materiële schade en dat is hier niet het geval. De overheid komt ondernemers tegemoet.

    Hoe zit het met de verzekering van auto’s en andere voertuigen die restaurants en winkels in verband met coronavirus nu gebruiken om maaltijden/ingrediënten te bezorgen?

    Als het bedrijf hiervoor al bedrijfsauto’s (met verzekering) gebruikt en deze intensiever gaat gebruiken, zal het in de regel onder de dekking blijven vallen. Let wel, er kunnen uitzonderingen of limiteringen zijn. Neem dus bij uitbreiding van het gebruik of bij inzet van nieuwe bestuurders vooraf contact met ons op. Bij gebruik van een privévoertuig is er in de regel géén dekking. Vrijwel alle polisvoorwaarden van auto- en scooterverzekeringen sluiten zakelijk of bedrijfsmatig gebruik uit. Als je deze voertuigen toch in wilt zetten, neem dan vooraf contact met ons op.

    Stel dat er iemand overlijdt aan het coronavirus. Hoe zit het dan met levensverzekeringen, uitvaartverzekeringen en nabestaandenpensioen?

    Het feit dat iemand overleden is door het coronavirus heeft geen gevolgen voor het uitkeren. Eventuele uitsluitingen in polisvoorwaarden met betrekking tot verblijven in gebieden waar een negatief reisadvies geldt zijn niet bedoeld voor een situatie zoals deze nu met het virus aan de hand is. Wij verwachten dan ook dat verzekeraars gewoon zullen uitkeren.

    Mag ik de premie opschorten of uitstellen zonder dekking te verliezen als betaling tijdelijk niet mogelijk is door omstandigheden die samenhangen met het coronavirus?

    Normaal gesproken wordt de verzekering opgeschort als de premie niet tijdig is betaald en is er geen dekking voor eventueel optredende schades. Omdat de problemen vanwege corona verschillen van geval tot geval en van sector tot sector, adviseren wij relaties vooral contact met ons op te nemen om te informeren naar de mogelijkheden. Verzekeraars komen klanten waar mogelijk tegemoet door dekkings- of betalingsmogelijkheden te verruimen en zoeken samen met de klant naar maatwerkoplossingen.

    Heeft het coronavirus gevolgen voor mijn (transport)verzekering?

    Dat kan zeker het geval zijn. Als je tijdelijke of nieuwe activiteiten afwijken van je gebruikelijke werkzaamheden, neem dan contact met ons op. Dat geldt zowel voor de verzekering van het voertuig als van de lading en het warehouse.

    Keert een verzuimverzekering uit als mijn werknemer wegens ziekte door het coronavirus niet in staat is om zijn werk te verrichten?

    Ja, de oorzaak van de ziekte is niet relevant.

    Keert een verzuimverzekering uit als mijn werknemer niet in staat is om zijn werk te verrichten omdat hij in quarantaine geplaatst is?

    Nee, een verzuimverzekering dekt de loondoorbetalingsverplichting in geval van ziek personeel. Als iemand om een andere reden dan ziekte niet kan werken, bijvoorbeeld omdat hij/zij om preventieve redenen in quarantaine moet blijven, of een bepaald gebied niet mag verlaten, is er geen dekking voor de eventuele loondoorbetaling.

    Leegstand van je (bedrijfs)pand en wat dan te doen

    Een leegstaand bedrijfspand heeft bijvoorbeeld meer kans op schade door brand en diefstal en een verzekeraar moet op de hoogte worden gesteld van zo’n verandering. Anders mag hij dekking weigeren als er iets gebeurt. Sowieso is het verstandig dat je tijdens de leegstand je pand regelmatig inspecteert.

    Nieuwe risico’s als gevolg van gewijzigde bedrijfsactiviteiten

    Veel horecabedrijven gaan creatief om met de crisis en bezorgen nu maaltijden in plaats van het ontvangen van gasten aan tafel. Dat brengt bepaalde nieuwe risico’s met zich mee. Controleer de verzekeringen voor eventuele bezorgbrommers en – fietsen en check, als je je privéauto inzet, of je wel verzekerd bent voor schade veroorzaakt tijdens de maaltijdbezorging

    Horecaondernemers onderzoeken vanwege het coronavirus mogelijkheden om tijdelijk over te schakelen naar bezorg- en/of afhaalmaaltijden. Hoe gaan verzekeraars om met dekking op auto- en aansprakelijkheidsverzekeringen?

    Voor de dekking op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) geldt dat verzekeraars het afhalen van maaltijden ofwel al standaard in de hoedanigheidsomschrijving hebben vervat of dit als meeverzekerd zullen beschouwen. Bij bezorgen ligt het wat genuanceerder, omdat risico op het veroorzaken van schade aan derden of hun spullen in geval van bezorgen groter is. Verzekeraars kunnen hier voor wat betreft de dekking op de AVB dan ook verschillend mee omgaan. Wij adviseren ondernemers om eerst contact met ons op te nemen alvorens zij tot bezorgen overgaan

    Wat doe ik met voertuigen die lange(re) tijd stil zullen staan als gevolg van coronavirus? Kunnen deze kentekens worden geschorst bij de RDW zodat ook de dekking kan worden opgeschort?

    Als je verwacht dat een voertuig langere tijd buiten bedrijf zal blijven, schors dan het kenteken. Dat kan digitaal via de website van de RDW. Hiermee stopt de APK-plicht en de houderschapsbelasting automatisch. Je kunt ook je verzekering opschorten, let wel; je bent dan niet meer verzekerd. Belangrijk om te weten is dat óók het rijden op eigen terrein in veel gevallen gewoon onder de Wegenverkeerswet valt. Dat betekent dat je daar dus ook niet mag rijden met een geschorst voertuig. Aan het schorsen van een kenteken zijn kosten verbonden. Voor wagenparkbeheerders kijken de RDW en het ministerie van I&M naar de mogelijkheid om een nultarief te hanteren (vanaf het 5e voertuig). 

    Ik heb een evenement georganiseerd en ik moet het annuleren. Kan ik een beroep doen op mijn evenementenverzekering?

    Dat hangt af van de polisvoorwaarden en de reden waarom het evenement geannuleerd wordt. Alle evenementen die zijn afgelast op last van de overheid, kunnen in overleg met partijen afgewikkeld worden. Voor evenementen na 1 september is het nog onzeker of deze doorgang kunnen vinden. Het is verstandig om contact met ons op te nemen over de te nemen maatregelen. Als verzekeringnemer moet je proberen om schade zoveel mogelijk te voorkomen dan wel te beperken. Bekijk ook zelf welke alternatieven er mogelijk zijn om de schade zoveel mogelijk te beperken

    Verzekeraars kennen uitsluitingsclausules bij twee maanden leegstand of 'niet gebruiken' van een bedrijfspand. Per 1 juni 2020 wordt dit voor een aantal ondernemers realiteit. Gaan verzekeraars coulant hiermee om?

    Verzekeraars kijken naar de omstandigheden van het geval. Ze beoordelen de situatie en betrekken hierbij uiteraard de polisvoorwaarden. Daarbij wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met de huidige coronasituatie. Specifieke voorwaarden voor de beheersing van de risico’s blijven wel gelden, zoals bijvoorbeeld de verplichting het alarmsysteem te activeren, preventiemaatregelen te treffen, etc.

    Ik heb een zakenreisverzekering. Ik wil naar een bestemming reizen waar het reisadvies oranje is. Hierbij kun je alleen als de reis noodzakelijk is naartoe reizen. Wat is noodzakelijk reizen?

    De definitie van noodzakelijk reizen is lastig algemeen te bepalen. Volgens de definitie van het ministerie van Buitenlandse zaken zult u zelf een afweging moeten maken wat noodzakelijk is. Maak hierbij een goede afweging. Mocht u toch op reis gaan, neem dan contact met ons op om te informeren naar uw specifieke situatie.

    Welke gevolgen heeft een vergoeding vanuit de NOW voor de verzuimverzekering?

    Geen. Het zijn twee verschillende ‘regelingen’. De NOW is een tijdelijke overheidsregeling gebaseerd op omzetdalingen en dient een economisch belang. De verzuimverzekering biedt dekking voor de kosten van loondoorbetaling als een werknemer arbeidsongeschikt is. Er kan mogelijk samenloop tussen de beide ‘regelingen’ ontstaan, omdat de NOW een vergoeding verleent voor de loonkosten van al het personeel, ziek of niet ziek.

    Verplichte AOV voor de ZZP-er

    Voor wie zou de verplichte verzekering gaan gelden?

    Voor alle zzp-ers. Dus voor alle zelfstandigen, maten, firmanten, dga’s en meewerkende echtgenoten. Mits zij geen personeel hebben.

    Wat gebeurt er als iemand al een AOV heeft?

    Dan hoeft hij niet deel te nemen aan de verplichte AOV (eerbiedigende werking). Het mag wel.

    Wat gebeurt er als iemand zelf een AOV wil sluiten?

    Als de dekking daarvan gelijkwaardig is aan de verplichte AOV, dan kan hij uit de verplichte AOV stappen (opting out).

    Wie gaat de verplichte AOV uitvoeren?

    Dat zal het UWV gaan doen.

    Hoe gaat de verplichte AOV er uit zien?
    • Er wordt gedacht aan een uitkering op basis van het inkomen, maar maximaal het minimumloon.
    • De eigenrisicotermijn is standaard 1 jaar, maar er kan gekozen worden voor ½ jaar of 2 jaar.
    • Uitkering op basis van inkomen, maar maximaal minimumloon.
    • Premie inkomensafhankelijk, maar maximum ± €200
    • Arbeidsongeschiktheidscriterium hoogstwaarschijnlijk gangbare arbeid, net als bij de WIA (deze geldt voor werknemers)